Lépj be a mágia világába...
Lépj be a mágia világába...
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatóknak
 
Fantasy
 
Mágia
 
Kérdések a mágiáról
 
Idő
 
Varázs
 
Naptár
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Ennyien látogatták már a honlapot
Indulás: 2005-09-18
 
Jóslás
 
Égtájak

Az égtájak meghatározása


Minden mágusnak szüksége van némely mágikus operációhoz, a természetet járva feladata végrehajtásához vagy estleges helyzetekben arra, hogy nagyjából meg tudja határozni az égtájak elhelyezkedését.

NAP

A legõsibb módszer, ha a nap járását figyeljük. Leszúrunk egy karót a földbe, és az árnyéka helyzetébõl meghatározhatjuk az irányokat. Azonban figyelembe kell venni, hogy a nappálya ferde síkja következtében a kelet és a nyugati irányok évszakonként máshol helyezkednek el. (Nyáron egy kicsit északabbra télen egy kicsit délebbre kel, illetve nyugszik a nap.) Megjelölhetjük a felkelõ és a lenyugvó nap által vetett árnyékot, majd a karó és a két jel közti szöget megfelezve megkapjuk a déli irányt. (Ezzel a módszerrel készíthetünk napórát is.) Ha véletlenül tudjuk az idõt akkor kb. 06.00 órakor a karó árnyéka nyugatra 09.00 órakor északnyugatra 12.00 órakor északra 15.00 órakor északkeletre és 18.00 órakor keletre fog mutatni. Óramódszer: Úgy fordulunk, hogy a kismutató a nap irányába mutasson, majd a 12-es számjegy és a kismutató által bezárt hegyesszöget megfelezzük. Ez a szögfelezõ egyenes mindig dél felé fog mutatni.

CSILLAGOK

Éjszaka az északi irányt legkönnyebben a Sarkcsillag segítségével állapíthatjuk meg. Az égbolt északi pólusától egy fokra a Göncölszekér (Nagy Medve) csillagkép hátsó két ½kerekének½ az ötszörös távolságára található. E pont körül forog az egész északi égbolt.

BOLYGÓK

Ha nem az északi féltekén vagyunk (mert ez is elõfordulhat), vagy télen nem találjuk a Göncölt, akkor a bolygok is, útbaigazíthatnak minket. Ha egy darabig figyelmesen nézzük az eget, észre fogjuk venni, hogy a villódzó csillagok általában a látóhatárra merõlegesen mozognak (az északi, vagy a deli pólus körül), de az állandó fényû csillagok a zenit fölött egy köríven. Ezek a bolygók. Így nagyjából meghatározhatjuk az irányokat.

HOLD

A hold már egy kicsit nehezebb falat, mert sok összetevõt kell elég pontosan meghatároznunk. Kiindulva abból, hogy a nap mindig a teliholddal szemben van megállapítható, hogy ha a hold bal oldala sötét, akkor növekszik (elsõ negyed), ha a jobb oldala sötét, akkor a csökkenõ fázisban van (utolsó negyed).

É É ÉK K DK D DNY NY ÉNY
Újhold 24 03 06 09 12 15 18 21
Elsõ negyed 06 09 12 15 18 21 24 03
Telihold 12 15 18 21 24 03 06 09
Utolsó negyed 18 21 24 03 06 09 12 15

IRÁNYTÛ

A legpontosabb iránymeghatározást iránytû segítségével érhetjük el. Földünkön sajnos a földrajzi Északi-sark nem esik egybe a mágneses északi pólussal. Szerencsére ez a mi földrajzi szélességi fokunkon elhanyagolható, mindössze 0.15 fok, ami 1Km-en 3m eltérést jelent. Ha éppen nincs nálunk iránytû, akár készíthetünk is egyet. Keressünk valamilyen sima, mozdulatlan vízfelületet, pl. tócsa, vízzel teli mélyedést egy kiszáradt fatörzsön vagy sziklán, de egy akármilyen edény vagy pohár is megteszi, ha nem fémbõl készült. Keressünk valamilyen kisebb mágnesezhetõ tárgyat, pl. tû, borotvapenge, gémkapocs, tollrugó vagy egy kis darab drót. Fogjuk meg valamilyen szigetelõanyaggal (mondjuk, egy darab szövettel) és egy másik agyagdarabbal dörzsöljük meg, hogy kialakuljon az anyag polaritása, majd óvatosan helyezzük a vízre. Kézzel ne érjünk hozzá, mert leföldelhetjük a kialakult töltést és lehet, hogy téves eredményt kapunk. Ha a fémtárgyunk túl nehéz tegyünk alá a vízre egy levelet.

TERMÉSZETI MEGFIGYELÉSEK

Ez a módszer eléggé megbízhatatlan, de nagyon érdekes. Középeurópában az uralkodó széljárás az északnyugati, ebbõl az irányból több nedvesség kerül a talajra, és a szélnyomást gyakorol a növényzetre. Az egyedülálló növényzet délkelet felé hajlik, a moha rendszerint az északnyugati oldalon keletkezik. Az ágak növekedését a viharoldalon a szél akadályozza. A fák évgyûrûinek középpontja a viharoldal felé tolódik el, a fakéreg pedig repedezettebb, mint a szélvédett felén. A növények a déli oldalukon általában jobban növekednek, a termés nagyobb és egészségesebb. A fatörzsben vagy a kéreg alatt élõ rovarok is a melegebb oldalt szeretik. Hangyabolyok rendszerint a fák tövénél a napos oldalon találhatók. Hótorlaszok a szél irányában keletkeznek meredek lejtõkön és hegypárkányokon. Hófúvás után a széliránnyal szembeni oldalon keletkezik zúzmara. Szélfúvás okozta mélyedések a hóban fák, kövek, házak homlokzatánál a széloldalon keletkeznek.

EGYÉB JELEK

Régi templomok rendszerint kelet-nyugati irányban állnak. A házak nagyobb ablakai általában délre nyílnak. Szõlõskertek rendszerint dombok déli lejtõjén fekszenek.

EXTRÉM MÓDSZER

A föld forgásának a bizonyítéka a Foucault-féle ingakísérlet. A tehetetlenségi törvény értelmében egy test mozgásának sebességét és irányát megtartja mindaddig, amíg külsõ erõ nem hat rá. Tegyük fel, hogy a feltételek ideálisak: azaz nem fúj a szél, és rendelkezünk a szükséges eszközökkel és helyszínnel. Ha egy torony, szakadék, vagy egy magas fa tetejérõl megfelelõ hosszúságú mérõónnal meg tudjuk határozni az abszolút függõlegest és ugyanarról a pontról, ledobunk egy követ, azt tapasztaljuk, hogy a kõ a Föld forgásának irányában kissé elõrehaladt (a függõlegeshez képest) kelet felé, merthogy a kõ alatt a föld elfordul. Az 50. Szélességnél csaknem pontosan 300 m\s a földfelszín forgássebessége. Tehát ha 10m-röl ejtjük a követ kb. 2.5cm-t mozdul el a föld alatta, míg leesik.

 
Honlap:
Szavazz a honlapról
Neked tetszik ez a honlap?

Igen
Nem
Kis változtatás ráférne (Írd meg mi változzon)
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Szerelem:
Bizonyára sokunkat érdekli ez...
Megcsalnád a barátod/barátnőd?

Igen
Nem
Ha rájönnék, hogy ő már megcsalt
Ha nem szeretném igazán
Talán
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Lelki:
Őszintén válaszolj
Te már hazudtál egy barátodnak/barátnődnek?

Igen
Nem
Igen, de csak a javát akartam
Igen, de csak füllentettem
Nem hazudtam soha
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Mágia:
A fehér és a fekete mágia küzdelme, avagy a jó és a rossz ellentéte.
Melyik mágia érdekel jobban?

Fehérmágia
Feketemágia
Mindkettő
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Művelődés:
A művelődéshez tartozik az olvasás is.
Szeretsz olvasni?

Igen
Nem
Hangulatfüggő
Ritkán
Csak ha kötelező
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner